Na Spišskom hrade slávnostne otvoria letnú turistickú sezónu

01.05.2012 Levoča

Levoča 1. mája (TASR) – Brány Spišského hradu otvorili pre verejnosť už 1. apríla, slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny je tam však naplánované až na nasledujúci víkend (5. a 6. mája).
„Zaznejú salvy a mestom prechádza na koči hradný pán s hradnou paňou. Zdravia ich poddaní a rytieri tasia svoje zbrane v slávnostných dueloch. Zo Spišského podhradia sa už šíri chýr o príchode pána a všetko je na nohách. Hradná kuchyňa rozvoniava dobrotami a kúpeľníčky už pripravujú vonné masti a tajné odvary. Chystá sa dobová hostina pre hradný pár a jeho sprievod. Hradná posádka je vyzbrojená i kat v mučiarni si naleštil svoju sekeru,“ opísala historický sprievod mestom Spišské Podhradie Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.
Sprievod sa uskutoční v sobotu 5. mája o 11. h, otvárací program bude pokračovať kultúrnym programom na hrade od 13. h. V nedeľu o 10. h sa pri tejto príležitosti uskutoční aj slávnostná svätá omša v Kaplnke sv. Alžbety. Program bude obohatený o vystúpenia skupiny historického šermu, a to o 13., 15. a 17. h.
„V sobotu sa bude v rámci oficiálneho otvorenia prezentovať nová publikácia o časti hradnej expozície Čo ponúkala hradná kuchyňa,“ doplnila Uharčeková-Pavúková. V otváracom programe vystúpi skupina historického šermu Páni Spiša, orientálne tanečnice Alimah, ľudová hudba Gregovci, klasické hudobné trio EMGEDE SPIRITS a deti zo Spišského Podhradia. „Návštevníci budú môcť prvýkrát vidieť dobovú hradnú hostinu, ochutnať kulinárske dobroty z hradnej kuchyne a zapiť ich tajným hradným elixírom dlhovekosti,“ upozornila Uharčeková-Pavúková.
V sobotu si budú môcť návštevníci zakúpiť aj biely balón ako symbolický pozdrav pre hrad Krásna Hôrka. „Symbolickou sumou jedno euro tak budú môcť prispieť na obnovu požiarom zničeného hradu. Výťažok z predaja balónov poputuje na účet oficiálnej zbierky Slovenského národného múzea na obnovu hradu Krásna Hôrka,“ ubezpečila Uharčeková-Pavúková.
Počas letnej sezóny sa budú môcť návštevníci tešiť na množstvo sprievodných podujatí. V druhej polovici mája je pripravená vernisáž výstavy umeleckých diel z 19. storočia pod názvom Bohyne a svätice. „Podujatie Deň a noc múzeí je naplánované na 18. mája, pričom bude aj špeciálne sprevádzanie a nočné vstupy do novootvorenej výstavy v Levoči,“ konkretizovala Uharčeková-Pavúková. Noc múzeí na Spišskom hrade bude o deň neskôr pokračovať, o 20. h tam vystúpia Cigánski diabli. Na deň detí 1. júna sa môžu malí návštevníci tešiť na Valibuka, Lomidreva a Kameňožrúta, ale aj na kontaktné divadelné predstavenie a bábkové divadlo Snehulienka a sedem trpaslíkov. V polovici júna je pripravené Hradohranie – Veľká cesta do histórie. „Toto podujatie bude od 11. do 15 júna, ide o týždenný program pre deti,“ dodala Pavúková-Uharčeková.
 

Vyberte región